Nii mõnigi lugeja mõtleb nüüd, kas tal tasuks otsida oma terviseprobleemidele lahendust paastumisest.
Otsustamisel olgu abiks järgmised küsimused:

 • Kas ma kuulun nende arvukate inimeste hulka, kellel esineb seedimisprobleeme, krooniline kõhukinnisus või kõhulahtisus?
 • Kas mul on kõrvetisi, puhitusi?
 • Kas ma tunnen tarvidust kogu keha põhjalikult jääkainetest puhastada?
 • Kas ma otsin praeguses külluseühiskonnas tervislikku elu- ja toitumisviisi?
 • Kas ma tahaksin märkimisväärselt muuta oma senist toitumisstiili?
 • Kas ma tunnen end tihti närvilisena ja pinges?
 • Kas mul esineb mõni toitumisest tingitud häire, näiteks:
  • ülekaal?
  • liigesevalu?
  • kõrge kolesteroolitase?
  • kõrge vererõhk?
  • kõrge veresuhkrutase?
 • Kas ma soovin vabaneda igapäevasest kiirustamisest ja stressist?

Paastu mõte on häälestada mõtlemine ja vaim ümber. Harilikult soovib paastukuurile tulija muuta oma elustiili, mis tähendab edaspidist piisavat kehalist aktiivsust ja teistsugust toitumist, hakates sööma täisväärtuslikku, kalorivaest ja kiudaineterohket toitu.

Paastumise tahe on füsioloogiline ja psühholoogiline protsess, mis juhib käitumist ja määrab inimese aktiivsuse, stabiilsuse ja enese organiseerimise võime. Kui tahtmist on piisavalt, saab kõik tehtud.

Seepärast ei piisa ainult sõnast tahan või soovin, vaid sellele tuleb lisada ka soovi eesmärk: tahan/soovin sellepärast, et…

Järgneb 15.02.16