Nii nagu erinevate inimeste näpujäljed on unikaalsed, on erinev ka neile sobiv toitumisstiil ja menüü. Nimetatud individuaalsusest lähtuvalt on loodud 176 erinevat toiduainet arvestav (IgG antikehadel põhinev) toidutalumatuse paneel. Paneel määrab taluvust (talumatust) konkreetsetele toiduainetele ja aitab välja selgitada inimesele sobiva toidusedeli.

Paljudel juhtudel võib toidutalumatus viia krooniliste sümptomiteni, mille ravi on tavapäraste meetoditega keeruline. Selle ennetamiseks sobib FIT (Food Intolerance Test) test, mis sõltuvalt erinevate IgG antikehade tasemetest veres, annab vastuse, milliseid toiduaineid peaks patsient oma menüüs vältima või näiteks asendama.

Soovitatav teha toidutalumatuse test IgG neile, kes soovivad langetada kaalu, tugevdada immuunsüsteemi, taastada nahka, parandada juuste ja küünte tugevust, kes valmistuvad lapse saamiseks, kes kannatavad rasvumise või muude krooniliste haiguste all.

On palju erinevaid põhjusi miks inimene kannatab toidutalumatuse käes. Mõned neist ei ole siiani uuritud täielikult või on arutamisel.

Kuid mõned tegurid on juba kindlad:

  • geneetiline eelsoodumus toidutalumatusele;
  • toidutalumatus lastel võib olla põhjustatud kunstliku toitmisega või varajase võõrutamisega rinnapiimast;
  • ebasoodsad toitumisharjumused, mis kahjustavad seedetrakti;
  • soolestiku funktsionaalsed häired;
  • toiduainete tööstuslik töötlemine, arvukad toidu lisaained (toiduvärvid, säilitusained, lõhna- ja maitseained) ja muud;
  • varem põetud seedetrakti bakteriaalsed, viirus­ ja seenhaigused;
  • ebasoodsad keskkonnatingimused;
  • tasakaalustamata toitumine.

Kliiniliselt toidu talumatus ilmneb ebamugavustundega seedetraktis ja kõhupuhitusega. Tihti samal ajal tekkib ka kõhuvalu pärast sööki, mida organism ei talu. Eripäraks on korduvad sümptomid, mis tekivad peale ühe või teise toiduaine või nende kombinatsiooni tarbimist.

Paljudel juhtudel kaasnevad sellega töövõime langemine ja elukvaliteedi halvenemine, kroonilised või sagedad ägedad nakkushaigused. Võimalik, kuid mitte kindel, sümptom on ülekaal, mis on tingitud immuunkomplekside ladestumisest rasvkoes ja selle turses.

Suur osa inimesi ei talu maasikaid, pähkleid, tsitruselisi, seeni, mereande, sojat, muna, kohvi, maisi ja palju muud. Igal 4­s inimene ei talu piima, iga 25­s ei talu rukist, nisu, otra ja neist valmistatud tooteid.

Kuidas ette valmistuda toidutalumatuse testiks?

  • vereproov veenist tehakse tühja kõhuga (8 tundi pärast viimast sööki);
  • vahetult enne vereproovi võtmist ei tohi suitsetada;
  • 1 päev enne vereproovi võtmist välistada praetud ja rasvase toidu tarbimine;
  • 3 päeva enne vereproovi võtmist ei tohi tarbida alkoholi;
  • ravimite annustamise vereproovi võtmise aja soovitab arst.

Tulemused on õiged 1 aasta jooksul, peale seda võivad olla toiduainete nimekirjas väikesed muutused.

Selleks, et tunda mõju toiduainete õigest valikust, peate järgima soovitusi vähemalt 3­ – 5 kuud.