Varjatud toidutalumatuse põhjused pole veel päris selged, kuid tõenäoliselt on need osaliselt seotud immuunsüsteemi häiretega, mida omakorda põhjustavad mitmesugused tegurid: toidu puudulik lagundamine ja sooleseina läbilaskvuse suurenemine, toitudes kasutatavad tehisaineid, mis meie organismile on tundmatud, keskkonna saastumine, inimeste kokkupuutumine keemiliste ühenditega ja ka stress.

Kuna tsöliaakia ja laktoositalumatus on meie meditsiinis diagnoositavad, saavad inimesed nende probleemide korral kiirelt abi. Raskem on aga teiste talumatuse vormidega ja nende avastamine pole alati nii lihtne. Seega kannatavad ebamääraste sümptomite käes väga paljud inimesed. Tihti juhtub nii, et inimene on oma murega pöördunud paljude erialaspetsialistide poole, kuid kuna ühtegi haigust ei leita, mida ravida, siis varjatud talumatusest põhjustatud vaevused kestavad.

Kas talumatuse diagnoosimiseks valida test või on muu võimalus? Kindlasti on testidest palju abi, kuid siiski ei tasu neid tulemusi võtta ainuõigetena. Mõne inimese puhul on tulemus 100% õige ja ka kaebuste käes vaevleja on ise tajunud samu toiduaineid vaevuste põhjustajana, kuid mõnel tekib mitmel erineval põhjusel vastuolusid. Seega ei saa alati ainult testile toetuda ning tuleb teha valikuid. Testide puhul on oluline, et tuleb osata neid ka õigesti tõlgendada ning seda mittevaldav inimene võib kasu asemel tervisele hoopis kahju põhjustada.

Alati on võimalus ka ise katsetamise teel kontrollida, milline toiduaine talumatust põhjustab. Selleks tuleb toiduaineid ükshaaval oma menüüst välja jätta ja jälgida, kas seejärel vaevused kaovad. Minu kliendid on ka sel viisil talumatust põhjustavatele toiduainetele jälile jõudnud. Loomulikult nõuab see järjepidevust ja toitumispäeviku täitmist ning aegagi kulub selleks omajagu. Sellest hoolimata on oma keha kuulamine talumatuse väljaselgitamisel väga hea abimees.

Kindlasti ei tasu erinevate terviseprobleemide tekkimisel, mis kohe diagnoosi ei leia, endal ise haigust diagnoosima hakata, vaid tuleks pöörduda perearsti, toitumisterapeudi või -nõustaja poole, kelle abiga saab vajadusel soole limaskesta toetamiseks toitumist muuta. Kui jätta menüüst välja mingid toiduained, siis tuleks need asendada teiste samaväärsetega, et ei tekiks toitainepuudust ning menüü oleks ka edaspidi täisväärtuslik ja tasakaalus.

Kas teatud toiduainetest tuleb talumatuse korral igaveseks loobuda? Seda on väga raske öelda. Tsöliaakia ja laktoositalumatuse korral tuleb talumatust põhjustavatest toiduainetest igaveseks loobuda, sest kui gluteen ja piim menüüst välja jätta, siis võib inimene end taas täiesti tervena tunda. Kui neid toiduaineid uuesti tarbima hakatakse, ilmnevad sümptomid uuesti. Teiste talumatuse vormide korral tuleb osadest toiduainetest loobuda mõneks kuuks, teistest kogu eluks või tarvitada neid vähe ja harva. Kui soolestik ei ole terveks ravitud ja ensüümsüsteemid ei tööta korralikult, kuid hakatakse taas tarbima talumatust tekitavaid toiduained, algab kõik otsast peale ja terviseprobleemid ei kao kuhugile.

Kõige paremaks raviks talumatuse korral on talumatu toidu menüüst eemaldamine. Toidutalumatus on teema, millesse peaks kindlasti tõsisemalt suhtuma, rohkem süvenema ning mis vajab põhjalikke uuringuid ja teadlaste abi, et leida aktsepteeritavad võimalused talumatuse diagnoosimiseks. See annab võimaluse paljudel inimestel oma elu täisväärtuslikumalt elada.