Harvardi Ülikooli murranguline uuring, mis avaldati 2024. aasta septembris ajakirjas The Lancet, on toonud esile murettekitavad tõendid ultratöödeldud toiduainete (UPF) ja südame-veresoonkonna haiguste (CVD) vahelise seose kohta. See uuring toob esile, miks ultratöödeldud toiduainetest loobumine on oluline südame tervise ja üldise heaolu jaoks.

Mis on ultratöödeldud toidud?

Ultratöödeldud toiduained on tööstuslikud tooted, mis läbivad mitmeid töötlemisprotsesse, et pikendada säilivusaega, parandada maitset ja välimust. Need toidud sisaldavad sageli palju lisatud suhkruid, ebatervislikke rasvu ja naatriumi, samuti kunstlikke lisaaineid, nagu stabilisaatorid, emulgaatorid ja maitsetugevdajad. Mõned näited:

  • Magusad joogid – limonaadid, energiajoogid ja pakendatud puuviljamahlad
  • Töödeldud liha – viinerid, vorstid, peekon ja lihalõiked
  • Pakendatud snäkid – krõpsud, kreekerid ja küpsised
  • Valmistoidud – külmutatud eined, kiirnuudlid ja konserveeritud supid
  • Magustatud hommikusöögihelbed – helbed, millele on lisatud suhkrut ja kunstlikke maitseaineid
  • Magusad magustoidud – koogid, saiakesed ja pakendatud maiustused
  • Kiirtoit – hamburgerid, friikartulid ja praetud kana
  • Kunstlikult maitsestatud piimatooted – magustatud jogurtid ja maitsestatud piimajoogid
  • Töödeldud juustutooted – juustuviilud, juustukreemid
  • Energiabatoonid ja valgubatoonid – tugevalt töödeldud snäkibatoonid kunstlike lisaainete ja magusainetega

Mõju südame-veresoonkonna tervisele

Uuringus analüüsiti kolme suurt USA prospektiivset kohorti, sealhulgas Nurses’ Health Study ja Health Professionals Follow-up Study, kus osales üle 200 000 inimese. Uuringu tulemused näitasid, et inimestel, kes tarbisid kõige rohkem ultratöödeldud toite, oli 11% suurem risk haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse ja 16% suurem risk haigestuda koronaararteri haigusesse (CHD). Samuti suurenes nende toitude tarbimisel insuldirisk 4%.

Mõned ultratöödeldud toidud osutusid eriti kahjulikuks. Töödeldud liha ja suhkruga magustatud joogid olid tihedalt seotud kõrgema südame-veresoonkonna haiguste riskiga, samas kui sellised toidud nagu jogurt ja piimapõhised magustoidud näitasid tagasihoidlikku kaitsvat mõju.

Miks peaks see teid puudutama?

Ultratöödeldud toidud on rohkem kui lihtsalt tühjade kalorite allikas; need sisaldavad ühendeid, mis võivad häirida teie keha normaalseid ainevahetusprotsesse. Need toidud soodustavad rasvumist, hüpertensiooni ja diabeeti — hästi tuntud südamehaiguste riskifaktoreid. Lisaks võivad pakendites ja tootmisprotsessides kasutatavad ained, nagu bisfenool-A ja lõpp-glükatsioonitooted, põhjustada põletikke ja kahjustada südame-veresoonkonna kudesid, mis võib viia pikaajaliste terviseprobleemideni.

Loodus BIOSPA soovitused

Meie terviklik filosoofia toetab loomulikku detox-protsessi ja teadlikke toitumisharjumusi, mis keskenduvad terviklikele, minimaalselt töödeldud toitudele. Ultratöödeldud toodete vältimine aitab oluliselt vähendada südame-veresoonkonna haiguste riski ja parandada teie üldist elujõudu.

Kuidas vähendada ultratöödeldud toitude osakaalu toidulaual?

  • Lugege hoolikalt silte: otsige peidetud suhkruid, kunstlikke lisaaineid, numbreid ja sõnu, mida on raske hääldada.
  • Valige täisteratooted: vahetage rafineeritud, ultratöödeldud teraviljad nagu valge jahu toitaineterikaste variantide vastu, nagu täistera (rukki)leib, quinoa, pruun riis, kaer.
  • Jooge vett: vältige magusaid jooke ja valige vesi või taimeteed, et säilitada piisav energia- ja vedelikutase.
  • Eelistage värskeid ja looduslikke toiduaineid: lisage oma toidulauale värvikirevaid köögivilju ja puuvilju, et toita oma keha ja toetada südame tervist.

Teaduslikud andmed on selged — ultratöödeldud toidud on teie südamele ja tervisele kahjulikud. Neid toiduaineid vältides saate oluliselt vähendada südame-veresoonkonna haigustesse haigenemise riski ja parandada oma üldist elujõudu. Loodus BIOSPA toetab teid teadlike ja toitaineterikaste toitumisharjumuste kujundamisel, aidates teil liikuda tervislikuma elu poole.

Kunagi pole liiga hilja muutusteks; teie süda on teile selle eest tänulik.

Vali endale sobiv programm: meie programmid

P.S. Kas teil on küsimusi oma dieedi kohta? Meie toitumiseksperdid on siin, et aidata! Vastake sellele e-kirjale või broneerige konsultatsioon.

 

 

Allikas: Mendoza K, Smith-Warner SA, Rossato SL, et al. Ultra-processed foods and cardiovascular disease: analysis of three large US prospective cohorts and a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. Lancet Reg Heal. 2024;37

https://www.thelancet.com/pdfs/journals/lanam/PIIS2667-193X(24)00186-8.pdf