Rasvumine on meie ajastu haigus, mis on tingitud eelkõige liigsöömisest. Küsimus ei ole mitte ainult vales toidus ja selle ülemäära suures koguses, nagu tihti arvatakse, vaid ka selles, et menüüs ei ole valgud, süsivesikud ja rasvad tasakaalus. Väga tähtis on hoida tervislikku päeva režiimi. Näiteks õhtusöök peab olema väikse kalorsusega ning kaks-kolm tundi enne magamaminekut ei tohi enam midagi süüa.
Krooniline ainevahetuse häire väljendub rasva ladestumisena kudedesse ja rasvkudede progressiivse suurenemisena ning põhjustab siseorganite talitluse häireid. Rasvumine kui tsivilisatsioonihaigus hakkas tekkima siis, kui toiduainetööstus alustas sellise valmistoidu tootmist, mida inimorganismi ensümaatiline süsteem ei suuda omastada.
Siinkohal tuleb eristada ülekaalu ja rasvumist. Kaal võib kasvada ka lihaste ületreenimise tõttu jõusaalis, kuid rasvumine tähendab alati rasva ladestumist rasvkudedesse. Ülekaaluline on naine, kelle kehakaal on 22% suurem kui normaalkaal, ning mees, kelle sama näitaja on vähemalt 16%. Järgmine aste on rasvumine, mis algab naistel 30% ja meestel 20% suurusest lisa kehakaalust võrreldes normaalkaaluga. (Ülekaalu ja rasvumise kohta vt lähemalt peatüki „Paastuks valmistumine” alapeatükki „Näidustused”, alajaotus „ Ainevahetus”.)
Söömishäirest tervenemiseks ei piisa, kui toidust ajutiselt loobuda (paastukuur) või dieeti pidada – muuta tuleb kogu eluviisi. Mõni patsient ei mõista, miks ta kehakaal suureneb ka siis, kui ta ei söö üldse rasvast toitu. Kui aga füüsiline koormus ei ole söödud toidu kalorsusega tasakaalus, ei kuluta organism toiduga saadavat suhkrut mitte ainult energiaks, vaid see muutub kergesti ka rasvkoeks. See tähendab, et teatud perioodil ei suuda organism süsivesikuid omastada ega neid energiaallikana kasutada ning veresuhkru tase tõuseb.
Siiski on paastumine ja selle järel algav süsteemne taastumine aidanud paljudel inimestel muuta oma seniseid toitumisharjumusi, sest esimest sammu on ilma paastukuuri kogemuse ja positiivse mõjuta liiga kerge edasi lükata ning nii jääbki see tegemata.