Dr. Natalia Trofimova selgitab ajakirjale Tervis Pluss antud intervjuus, et varjatud toidutalumatus on immuunsüsteemi viivitusega reaktsioon teatud toiduainetele. See tekib, kui kahjustunud soolebarjääri kaudu satuvad vereringesse seedimata toiduosakesed, kutsudes esile antikehade tootmise. Põhjused võivad hõlmata geneetilist eelsoodumust, ebatervislikke toitumisharjumusi, soolestiku talitlushäireid, toidulisandeid ja stressi, mis kõik mõjutavad soolestiku mikrofloorat. Näiteks antibiootikumravi või kroonilised soolepõletikud võivad põhjustada düsbioosi ja lekkiva soole sündroomi, mis soodustavad toidutalumatuse teket.

Immuunsüsteemi pidev aktiveerumine ja võimalikud haigused

Pidev immuunsüsteemi aktiveerumine võib viia autoimmuunhaiguste, nagu liigese-, kilpnäärme- või nahahaiguste (nt ekseem, dermatiit), väljakujunemiseni. Dr. Trofimova rõhutab, et haiguse areng sõltub individuaalsest bioloogilisest reservist ja geneetilisest eelsoodumusest; immuunsüsteem võib pikka aega koormusega toime tulla, kuid ühel hetkel ei pruugi see enam õnnestuda. Lisaks võivad soolestiku suurenenud läbilaskvus ja seedimata toiduosakeste vereringesse sattumine põhjustada mürgistust, gaase, käärimisprotsesse ning mõjutada psüühikat, põhjustades näiteks uimasust, halba enesetunnet või depressiooni.

Toidutalumatuse ja allergia eristamine

Oluline on eristada toidutalumatust ja allergiat, kuna need on erinevad immuunsüsteemi häired, mille puhul reageerivad erinevad immunoglobuliinid. Allergia sümptomid ilmnevad kiiresti, sageli kohe pärast toiduaine tarbimist, samas kui toidutalumatuse sümptomid võivad ilmneda kuni 72 tundi hiljem, mistõttu nimetatakse seda varjatud toidutalumatuseks. Toidutalumatuse diagnoosimiseks kasutatakse teste, mis mõõdavad antikehade taset erinevate toiduainete suhtes; tulemusi esitatakse sageli valgusfoori põhimõttel: punane (kõrge tase), kollane (keskmine) ja roheline (madal).

Testi tulemuste tõlgendamine ja ravi

Testi tulemuste tõlgendamine ja järelduste tegemine peaks toimuma arsti juhendamisel, kuna ainult toitumisnõustaja selgitustest või iseseisvast testimisest ei pruugi piisata probleemi täielikuks mõistmiseks ja lahendamiseks. Dr. Trofimova rõhutab, et testi tulemused on väga individuaalsed ning seotud soolestiku mikroflooraga, mistõttu tuleb keskenduda soolte tervise parandamisele. Testi tegemiseks peaks olema konkreetne põhjus, näiteks olemasolevad vaevused või soov toitumist korrigeerida, näiteks raseduse ajal või kaalulangetuse eesmärgil.

Toidutalumatuse juhtimine ja toitumise mitmekesistamine

Talumatust põhjustavad toiduained tuleks menüüst ajutiselt eemaldada sõltuvalt talumatuse tasemest ja individuaalsetest eesmärkidest. Kerge talumatuse korral piisab sageli kahekuulisest pausist, pärast mida hinnatakse enesetunnet ja otsustatakse, millised toiduained võib menüüsse tagasi tuua. Tugeva talumatuse korral võib paus kesta kuni kuus kuud ning edaspidi tuleks neid toite tarbida harva. Reaktsiooni põhjustanud toiduainete vältimine aitab kaasa soolte tervenemisele, tugevdab soolefloorat ja vähendab sooleseina läbilaskvust, mis omakorda vähendab toidutalumatusega seotud reaktsioone. Siiski võib jääda suurenenud kalduvus immuunreaktsioonidele ja teatud toitainete talumatusele kogu eluks.

Mitmekesine ja vaheldusrikas toitumine on oluline, et vältida organismi ülekoormamist ühte tüüpi toiduainetega. Dr. Trofimova soovitab varieerida igapäevaseid toite, näiteks süüa erinevatel päevadel erinevaid putrusid, valgurikkaid toite ja puuvilju, et tagada organismile vajalikud toitained ning vähendada toidutalumatuse riski.

Allikas: ARST SELGITAB | Mis on varjatud toidutalumatus ja kuidas see tervist mõjutab? – Tervis Pluss

 

Kui soovite põhjalikumat teavet oma tervise kohta, pakume võimalust soetada meie e-poest toidutalumatuse testi koos arsti konsultatsiooniga.

Toidutalumatuse test arsti konsultatsiooniga – Loodus BioSpa

Küsimuste või kahtluste korral võtke palun ühendust Biokliinikuga telefonil (+372) 53 47 1532